Здравствуйте! Скоро собираюсь начинать прикармливать ребенка, много читаю о правильном введении продуктов. Поняла, что рыбное-мясное в последнюю очередь. А может ли ребенок обходиться без мяса, рыбы? Я имею ввиду, не вредно ли вегетарианство для растущего организма?
Light
28.02.2010, 16:41
Без мяса и рыбы и взрослый человек, и ребёнок может обходиться. Почему возник вопрос?
losevs
28.02.2010, 16:49
Я ем всё подряд, а вот муж вегетарианец. Возникают постоянно дискуссии на эту тему, он против, чтобы ребенок кушал мясо-рыбу-яйца, а мне кажется, что для растущего организма это... не очень хорошо. Захотелось узнать мнение врачей. Не будет ли малыш недополучать что то, если вдруг будет как и папа?
anikaa
28.02.2010, 16:49
Дополню- если потребность в белках может быть восполнена из других источников (в первую очередь это молочное, яйца) - то в железе-нет. Вегетерианец любого возраста нуждается в регулярном приеме препаратов железа.
losevs
28.02.2010, 16:54
И принимать больше витаминов?
Elena_Bondareva
28.02.2010, 17:23
Не витаминов-препараты железа.
anikaa
28.02.2010, 17:41
Вегетерианство может давать человеку ряд преимуществ в плане здоровья-но для этого недостаточно просто исключить мясо. Полноценная вегетерианская диета должна содержать больше по количеству и разнообразию : овощей, фруктов, злаков грубого помола, , клетчатки, орехов, морепродуктов (если они не исключены) и т.п. Ну и + препараты железа как было сказано.
Хотя мне кажется что лучше всё это оставить на усмотрение самого ребенка, когда он подрастет.
Dr.Nathalie
28.02.2010, 18:03
Ребенок имеет право получать разнообразное питание, включающее растительные и животные белки. Придурь родителей - это ИХ ЛИЧНОЕ право, но не более.
Nachmed
28.02.2010, 18:04
Ув коллеги вам не кажется, что рассуждения несколько (не хочу ни кого обидеть) не основательны? Думаю, что нужно мнение специалистов по диетологии и научные данные в этой области?
Light
28.02.2010, 18:15
Ув коллеги вам не кажется, что рассуждения несколько (не хочу ни кого обидеть) не основательны? Думаю, что нужно мнение специалистов по диетологии и научные данные в этой области?
Вот, пожалуйста:
J Am Diet Assoc. 2009 Jul;109(7):1266-82.
Position of the American Dietetic Association: vegetarian diets.
Craig WJ, Mangels AR; American Dietetic Association.
Andrews University, Berrien Springs, MI, USA.
It is the position of the American Dietetic Association that appropriately planned vegetarian diets, including total vegetarian or vegan diets, are healthful, nutritionally adequate, and may provide health benefits in the prevention and treatment of certain diseases. Well-planned vegetarian diets are appropriate for individuals during all stages of the life cycle, including pregnancy, lactation, infancy, childhood, and adolescence, and for athletes. A vegetarian diet is defined as one that does not include meat (including fowl) or seafood, or products containing those foods. This article reviews the current data related to key nutrients for vegetarians including protein, n-3 fatty acids, iron, zinc, iodine, calcium, and vitamins D and B-12. A vegetarian diet can meet current recommendations for all of these nutrients. In some cases, supplements or fortified foods can provide useful amounts of important nutrients. An evidence- based review showed that vegetarian diets can be nutritionally adequate in pregnancy and result in positive maternal and infant health outcomes. The results of an evidence-based review showed that a vegetarian diet is associated with a lower risk of death from ischemic heart disease. Vegetarians also appear to have lower low-density lipoprotein cholesterol levels, lower blood pressure, and lower rates of hypertension and type 2 diabetes than nonvegetarians. Furthermore, vegetarians tend to have a lower body mass index and lower overall cancer rates. Features of a vegetarian diet that may reduce risk of chronic disease include lower intakes of saturated fat and cholesterol and higher intakes of fruits, vegetables, whole grains, nuts, soy products, fiber, and phytochemicals. The variability of dietary practices among vegetarians makes individual assessment of dietary adequacy essential. In addition to assessing dietary adequacy, food and nutrition professionals can also play key roles in educating vegetarians about sources of specific nutrients, food purchase and preparation, and dietary modifications to meet their needs.
losevs
28.02.2010, 18:30
Хотя мне кажется что лучше всё это оставить на усмотрение самого ребенка, когда он подрастет.
Абсолютно согласна. Так и будет на самом деле, интересовал вопрос с точки зрения пользы-вреда.
anikaa
28.02.2010, 18:32
[Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи]
читайте, разбирайтесь...
Nachmed
28.02.2010, 18:36
Спасибо Ольга Юрьевна за статью!
Заметьте однако, что необходима оценка адекватности профессионала по диетотерапии! А, то можно так растительной пищей младенца покормить, что долго лечить придется.
Light
28.02.2010, 18:39
С точки зрения ЕВМ, вот ещё занятный абстракт:
Forum Nutr. 2005;(57):147-56.
Vegetarian diets: what are the advantages?
Leitzmann C.
Institute of Nutritional Sciences, University of Giessen, Giessen, Germany.
A growing body of scientific evidence indicates that wholesome vegetarian diets offer distinct advantages compared to diets containing meat and other foods of animal origin. The benefits arise from lower intakes of saturated fat, cholesterol and animal protein as well as higher intakes of complex carbohydrates, dietary fiber, magnesium, folic acid, vitamin C and E, carotenoids and other phytochemicals. Since vegetarians consume widely divergent diets, a differentiation between various types of vegetarian diets is necessary. Indeed, many contradictions and misunderstandings concerning vegetarianism are due to scientific data from studies without this differentiation. In the past, vegetarian diets have been described as being deficient in several nutrients including protein, iron, zinc, calcium, vitamin B12 and A, n-3 fatty acids and iodine. Numerous studies have demonstrated that the observed deficiencies are usually due to poor meal planning. Well-balanced vegetarian diets are appropriate for all stages of the life cycle, including children, adolescents, pregnant and lactating women, the elderly and competitive athletes. In most cases, vegetarian diets are beneficial in the prevention and treatment of certain diseases, such as cardiovascular disease, hypertension, diabetes, cancer, osteoporosis, renal disease and dementia, as well as diverticular disease, gallstones and rheumatoid arthritis. The reasons for choosing a vegetarian diet often go beyond health and well-being and include among others economical, ecological and social concerns. The influences of these aspects of vegetarian diets are the subject of the new field of nutritional ecology that is concerned with sustainable life styles and human development.
Anna_Shvedova
28.02.2010, 22:49
Придурь родителей - это ИХ ЛИЧНОЕ право, но не более.
ИМХО. Взгляд на вегетарианство как на придурь и убежденность в его вреде характерны для большинства отечественных врачей, что отражает общественные настроения и отношения к медицинской науке не имеет. Автор вопроса из Швеции, там немного другие представления о подобных убеждениях.
losevs
28.02.2010, 23:01
ИМХО. Взгляд на вегетарианство как на придурь и убежденность в его вреде характерны для большинства отечественных врачей, что отражает общественные настроения и отношения к медицинской науке не имеет. Автор вопроса из Швеции, там немного другие представления о подобных убеждениях.
Спасибо, Анна. Да, вегетарианство здесь не есть отклонение. В любом месте общественного питания всегда есть вегетарианское меню. Я, конечно, не сторонник, но муж убежденный "овощеед":). Я в этом вопросе абсолютный профан, вот и стал интересен вопрос: а как для растущего организма это... И это совсем не означает, что малыш будет как папа))))), он будет как мама))))))