Подскажите пожалуйста.Муж заболел ОРЗ,затем на 5-7 сутки болезни рекзо поднялась температура 40 ,услился кашель,назначил терапевт ципролет ,синекод ,делаи инъекцю анальгин+димедрол,пил найз 1 раз от температуры.Легкие чистые,хрипов нет.
5 дней пропил ципролет,кашель остался ,температура 36,8-37.Задняя стенка горла отченая.
Но это предыстроия,начали сдавать анализы удивил результат печеночных проб,врач сказал,что очень плохо,возможен гепатит :bc: Хотя раньше на гепатиты В и С сдавали,все было нормально,риск заразиться был возможен только у стоматолога и то сомнительно,неужели инструментя не обработаны.Муж не пьет никогда.
Естестенно пройдем ещё раз обследование-какие сдать анализы,какие лучше тесты на гепатиты .И мог ли ципролет повлиять на этот анализ? в тихой панике.Спасибо.
Stars
23.01.2009, 11:56
Я не правильно вопрос задала? почему не отвечает никто,не пойму:ah:
Shahla
23.01.2009, 13:52
На бланке указана одна единица измерения (ммоль/ч/л), а лаборатория скорее всего определила в мкмоль/л. Пусть ваш врач уточнит в лаборатории.
Исходя из этого, АЛТ-62,3 мкмоль/л - повышен в 1,5 раза- нет поводов для тревоги.
АСТ-23,4 - норма.
Кстати, синекод подавляет кашель и не очень удачный препарат там, где нужен отхаркивающий эффект. Препарат обычно назначают при изнурительном сухом кашле.
Stars
23.01.2009, 18:59
Живем в глубинке,педиатр разбираться не собирается,решили с мужем пересдать анализы в другой платной лаборатории.
Муж постоянно кашляет,уже несколько лет,зимой обострение ,летомс чуть покашливает.Раньше обследовали в краевом центре в пульмунологии-хронический бронхит,прошло уже 6 лет.
Сегодня забрали результат флюрографии -фимоз???? .Педиатр сказала дечение не требуется,это из-за перенесенной пневмонии в прошлом году .Хотим поехать на очную консультацию в край к пульмонологу.Подскажите пожалуйста ,стоит ли сделать томографию при постоянном кашле или достаточно флюрографии ?
Несколько лет назад был эпизод: подавился орехом,посинел,не мог дышать,минут через 10 только удалось толчками под солнечной сплетение восстановить дыхание и то с трудом,мог ли тогда кусок попать в бронхи и стать причиной постоянного покашливания.? видно ли будет его на томографии.Спасибо большое.Очень ждем ответа.
Annabella
23.01.2009, 19:17
Скажите, парацетамол муж принимал? Если да, то повышение АЛТ может быть связано с этим. Оно несущественно, ничего делать не надо.
Касательно... кхм... фимоза (вообще, фимоз...это несколько в другом месте) -может, ателектаз?
И если есть сам снимок, выложите его тут (в разделе туберкулез есть пост о том, как выложить снимки).
Stars
23.01.2009, 20:52
Спасибо всем большое за внимание.Да принимал однократно пакет ГриппоФлю (на основе парацетамола),на руки дали только заключение флюрографии ,снимки не хотят отдавать,пойдем в понедельник попробуем ещё раз забрать и выложить.
Есть снимок прошло года,там ставили пневмонию ,так же проверяли на туберкулез -отриц.,мокроту на анлиз ы -все нормально,такие эпизоды каждый год с кашлем.
любое орз переходит в обострение кашля,а в спокойном состоянии постоянные покашливания и кхеканье,не курит.Кашель усиливаетсязимой на улице,в доме легче.Макрота отхаркивается редко,в основном сухой навязчивый.сиропы не помогают,в прошлом году терапевт назначала всё по очереди-от лазолвана до коделака,ингаляции с лазоланом-вызывали ухудшение ,беродуал-спазмы и ужасный кашель. После 1 месяца жуткого кашля помог синекод+2 курса антибитиков.
Annabella
23.01.2009, 20:56
Да, покажите снимок. А пульмонологи имеются в сфере достигаемости? Тесты функции внешнего дыхания делали?
Stars
23.01.2009, 22:11
Будем выбиратьсяна консультацию в другой город,и искать больницу где можно пройти данные исследования.подскажите ,пожалуйста ,какие нужны нам исследования,все пройдем:bn:,только бы знать,что нам искать,т.к не везде делают такие тесты.
1-тесты функции внешенего дыхания?
2-нужна ли томография?
Большое спасибо,очень благодарны,за консультацию.
Ещё удивило,что терапевт дала наапраление на гепатиты инаписала диагноз-хр.гепатит без предварительных анализов,на основании печеночных проб:ai:
Annabella
23.01.2009, 22:16
Нужна ли томография, я скажу, если увижу снимок. Тесты на функцию внешнего дыхания так и называются, изучаются легочные объемы, надо подышать в трубочку.
А в заключении таки фиброз, а то фимоз... это как бы... ну... на половом члене :)
Stars
23.01.2009, 22:20
Проститите,одну букву пропустили.нашли в соседнем городе-спирография? Это и есть тесты?
нашли в соседнем городе-спирография? Это и есть тесты?
Да, исследование функции внешнего дыхания (ФВД) называется спирография. Вашему мужу необходимо выполнить ее + пробу с бронхолитиками.
Т.е., это исследование будет называться "СПИРОГРАФИЯ + ПРОБА С БРОНХОЛИТИКОМ"
Выглядеть это будет так: необходимо "подышать в трубочку", вдохнуть специальный препарат и через 15 - 30 минут опять "подышать в трубочку". Пусть Вам выдадут распечатку со всеми цифрами и с рисунком кривой спирографии, которые Вы выложите сюда.
Сколько мужу лет?
Курил ли муж ранее?
Почему назначениями занимается педиатр?
Stars
24.01.2009, 17:14
Спасибо большое,в понедельник будем записываться и ехать на обследование.
1-35 лет,кашляет уже 6-7 ,хроник ,имеет заболевание-герпес рецедивирущий ,рецедивы 2 р в месяц,лечился несколько лет,потом бросил,т.к результата нет и "печень дороже" .В период обострения принимает ацикловир .,постоянно пить не хочет.
2-не курил никогда,занимается спортом.
3-назначением занимется ,конечно же,терапевт ,это я со всеми детьми и болячками допустила описку,сорри
Stars
26.01.2009, 17:58
[Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи] -рентеген фото -макро и сканер на всякий случай,не знаю ,какие лучше.:aj:
Annabella
26.01.2009, 18:05
Это бумажка сфотографированая?
Stars
26.01.2009, 18:55
это сканер,сфотографирована по ссылке.На руки выдали не сам снимок,а распечатку на бумаге ,на плёнке вроде уже не делают флюрографию,как мне объяснили.
Stars
27.01.2009, 15:21
Пересдали гепатиты,общий анализ крови и функции печени.Посмотретите,пожалуйста,всё ли нормально с печенью,можно ли убить в голове мысли о гепатите.
1-Думаю,терапевт погорячилась с хроническим гепатитом:confused:? ,к ней больше не пойдем больше,т.к анализы пересдавали платно сами.
2-нужно ли делать томографию легких? (т.к если нужно,то хотим делать вместе с дыхательными пробами,чтобы не ездить 2 раза в другой город,запись за 1 неделю )
Спасибо большое,ждём вердикта.
Shahla
27.01.2009, 16:28
Ферменты в норме (АЛТ, АСТ). Подскажите терапевту, чтобы разобралась с единицами измерения, это ее прямая обязанность (чтоб других людей не пугала и не гоняла по анализам). Хотя, кто знает, заодно проверились на гепатиты.
Повышен общий билирубин- 28,1 (норма до 21), но это не является поводом для беспокойства. Нужно сдать фракции билирубина (уточнить, какой из них повышен- прямой или непрямой).
Все остальные анализы в пределах нормальных значений
Насчет томографии, выложите нормальный снимок, томография может и не понадобиться. Если не дают снимки, оставьте документ взамен снимка временно; так делают в некоторых клиниках.
Stars
27.01.2009, 16:41
Спасибо большое ,гора с плеч!!!! Все пересдадим,попробуем забрать снимок,если не получится,тогда сразу поедим делать тесты и там же очно проконсультируемся на счёт томографии,чтобы вам голову не морочить,результаты выложим.Сдадим и фракции билирубина!!! Огромное спасибо ещё раз !!!!
Stars
27.01.2009, 22:04
простите ,что опять я .Распаниковалась из-за биллирубина,а сдать можно только в четверг,результаты в Субботу.О чем говорит увеличение биллирубина в нашем случае? может стоит и УЗи сразу сделать-печень,желчный( с провокацией???) поджелудочная?
И может ли рецидивирующий герпес давать постоянный кашель,не сильный,мысли герпесе в легких ?
Shahla
28.01.2009, 09:10
УЗИ сделать можете, если очень давно не делали и если врач найдет нужным. Определите фракции билирубина, если он повышен за счет непрямой (свободной) фракции, то вероятнее всего будет синдром Жильбера, специального лечения не требует. В этом разделе было много таких вопросов, воспользуйтесь поиском.
Stars
28.01.2009, 09:41
Спасибо!
Stars
29.01.2009, 13:30
Уважаемые доктора,сделали УЗИ (результаты прилагаю).
Врач -узист сказала,что изменнения в протоках печени-это возможно глисты ???? И нужно сдавать на лямблии и ещё какие то очень редкие ? что забиты протоки из-за них и желчь не проходит? но ведь эзонофилы в норме ,хотлеось бы разобраться,т.к получается нужно опять сдавать кровь на глисты ? Если да то какие именно могут давать такую клинику ?(чтобы зря не сдавать :ah: ),т.к чем больше сдаешь,тем больше находят и лечат,хотелось бы не делать лишнего ,т.к анализы платные ,читала у вас на форуме,что глисты так не диагностируют.
Ещё изменение в почках ?
назначено-канаферон2т-3р .1 мес,нитроксолин 4 т-3р в день,10 дней (не много?),гепабене ,эссенсиале ,холисал.
Результаты на биилирубин (развернули на фракции )будет в субботу.
Большое спасибо,пролейте свет пожалуста,т.к запутались совсем.Пожалуйста,прокомментируйте назначенное лечение,пока ничего не покупали.
Stars
31.01.2009, 22:05
Пришли фракции буилирубина .Решили сдать на описторхоз ,посоветовавшись с Ув.Еленой Евгеньевной ,паразитологом с форума.
Прокомментируйте пожалуйста назначение терапевта ,пока ничего не принимаем,ждём ваше мнение :bb:. Что скажите ещё и про почки ? Узист говорит,что возможно она плохо работет ,как это можно проверить?(2 года назд муж 1 раз мочился кровью,начался шум в ушах,наши врачи ничего не нашли,посоветовали-блюмарен ,пропил)
Дальнейшие действие планируем(т.к хотим уложиться в один день приезда ,нужен график для записи :ah:)-
1-сделать тесты дыхания
2-консультация пульмонолога (терапевт отказалась давать направление к пульмонологу,сказала,что причина кашля не в легких,вам нужен лор,фиброз лекго не в счёт,поедим платно,т.к доверия у меня нет,думаю 6 лет кашля уже повод для посещения )
3-лора ?(нужен ли ? по совету терапевта)
4-сдаем на описторхоз
5-как проверить почки и нужно ли ? анализ свежей мочи в начале тему.
Ещё раз большое спасибо,ваши советы очень помогают и важны для нас !!!!
Shahla
01.02.2009, 11:55
2. Терапевт заблуждается. Причин хронического кашля много, среди этих причин лор-болезни занимают весьма скромное место, в этом должен разбираться пульмонолог.
5. Анализ мочи в норме- достаточный удельный вес мочи, отсутствие белка и эритроцитов. Эпизод гематурии (кровь в моче), вероятно, был связан с мочекаменной болезнью. Позже я помещу для вас диетические рекомендации при мочекаменной болезни. Проверка почек должна заключаться в регулярном (1-2 раза в год контроле общего анализа мочи- обращать внимание на удельный вес, наличие белка).
Нитроксолин широко применялся в СССР и продолжает применяться, но из-за тяжелых побочных действий давно запрещен во многих странах. Почитайте. [Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи]
И я не вижу показаний к назначению антибактериального препарата (нитроксолина) при нормальном анализе мочи. Правда, в этом вопросе можете попросить урологов форума сказать их мнение.
Холисал- я что-то упустила? У вашего мужа проблемы с ротовой полостью?- его показания- заболевания ротовой полости.
Канефрон, гепабене, эссенциале считаются препаратами с недоказанной эффективностью. Хотя (предвижу возражения коллег) канефрон и гепабене принять можно. Гепабене обладает желчегонным действием. Не думайте, что это повлияет на уровень билирубина, так как печеночная фракция билирубина у вашего мужа в норме.
Stars
01.02.2009, 16:56
Большое спасибо! Ув. Шахла Юсифовна,немного разобрались,а прямой билирубин завышен-это ничего страшного и измениния по узи печени?, узист сказала,что картина нехорошая,протоки забиты и вся желчь идёт в кровь и отравляет организм.
Холисал,это как фимоз,опять я пару букв поменяла местами ,простите,ХОЛОСАС конечно :)
Shahla
01.02.2009, 17:18
У мужа слегка повышен непрямой билирубин, лечить это не нужно.
УЗИст преувеличила. Чтобы окончательно освободиться из-под гнета УЗИ-заключения, вам можно сдать ферменты холестаза (застоя желчи): ГГТ и ЩФ (гаммаглутамилтрансфераза и щелочная фосфатаза). Нет необходимости проверять это срочно, сдадите вместе с другими анализами, если мужа опять направят сдавать кровь.
Но необходимости такой не вижу.
Stars
01.02.2009, 18:02
Спасибо большое !!! Сдадим с описторхозом и будем двигаться дальше :)
Shahla
04.02.2009, 14:10
Обещанная ссылка- роль диеты при мочекаменной болезни. Если будут проблемы с переводом, не стесняйтесь, обращайтесь.
[Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи]
Stars
05.02.2009, 22:10
Спасибо! попробуем перевести.
Stars
05.02.2009, 22:12
Там доступ только для врачей? что то ссылка не проходит .
Shahla
06.02.2009, 13:27
Сохраните себе как получите модераторы могут удалить текст на английском. Регистрация там легкая.
The Role of Diet in the Prevention of Common Kidney Stones
Posted 01/30/2006
Christy Krieg
Current dietary recommendations for patients who form kidney stones are discussed. Focusing on the most common kidney stone types, calcium oxalate and uric acid, the rationale for dietary changes are described based on the renal and urine physiology.
Introduction
Kidney stone formers may feel doomed to a life of unpredictable flank pain, periodic surgical intervention, and concomitant loss of work and daily pleasures. Indeed, if untreated, those who have formed one calcium oxalate stone have a 50% chance of forming additional stones within 10 years (Menon & Resnick, 2002). With appropriate education, patients can exercise some control over stone disease and reduce their chances of forming stones through dietary modifications and medication.
General dietary recommendations appropriate for patients who form the most common metabolic stone types — calcium oxalate and uric acid — will be discussed in this article. Patients with a tendency to form cystine and brushite stones may also benefit from some of the same dietary recommendations, but dietary management is a small part of an even more complex treatment regimen in these instances. Regardless of stone type, recommendations for dietary modifications are most accurate when tailored to the results of urine stone risk profiles, or "24-hour urine" studies. These studies typically provide total urine volume, urine calcium, sodium, citrate and uric acid, as well as pH, and supersaturation of critical compounds, among other measurements. The values, if properly interpreted, allow the clinician to observe the patient's specific abnormalities, recommend medication and/or dietary modification, and track progress through followup studies.
As with many bodily processes, stone formation is a complicated and multi-factorial process. Yet, there is much still to be understood about stone formation. For example, we know that stone formation runs in families, but while all humans form calcium oxalate crystals, most do not form stones (Lemann, 2002). And while for years calcium stone formers were instructed to restrict dietary calcium, there is now significant evidence against this recommendation (Borghi et al., 2002). These observations illustrate the sometimes counterintuitive and always complex nature of stone formation and the need for ongoing investigation.
Stone recurrence is frustrating for patients who have made changes in their lives and yet still form stones. While diet alone cannot always control the disease, dietary measures can absolutely help supplement other therapies, and for some patients are the primary tool for stone prevention. As a component of the medical management for stone disease, the goal of therapy should be to improve those factors thought to contribute to stone formation in the urinary tract, and thereby reduce the chance of forming stones, even if the disease is not eliminated.
Urine Supersaturation and Stone Formation
Urine volume plays a pivotal role in the process of stone formation. In particular, low volume, highly concentrated urine contributes to the supersaturation of elements normally found in the urine, such as calcium oxalate. Simply put, when the solute exceeds the solvent's ability to dissolve it, precipitation of crystals can occur. Consider an attempt to dissolve sugar in water: a tablespoon of sugar is readily dissolved in a glass of water, but eight tablespoons of sugar in that same glass will not completely dissolve, resulting in the accumulation of crystals in the bottom of the glass. In this scenario, the water is saturated with sugar; the solvent, water, can dissolve no more solute. It has exceeded the point of saturation, and is supersaturated.
Fortunately, urine has the unique quality of holding more solute in suspension than does water and so can accept large concentrations of solute without precipitation. The ability of urine to keep such large concentrations in solution is, in part, due to the presence of protective organic molecules like citrate, as well as the presence of charged ions which alter the solubility (Menon & Resnick, 2002). Despite the fact that calcium oxalate can be present in urine in concentrations 7 to 11 times its solubility in water (Menon & Resnick, 2002), the point exists at which calcium oxalate exceeds the unique properties of urine; crystals will then form and possibly aggregate to form stones.
Understanding saturation principles in the urine, is it not clear that methods of prevention shall be focused on both an increase in solvent and a reduction of solute? These two concepts are the basis for the dietary changes described below.
Assessment of Dietary Patterns
As dietary history is not part of the typical urologic patient history forms, the nurse can obtain this information through patient interview. Important information includes the patient's intake of fluids throughout the day, environmental factors promoting dehydration, special diets such as now-popular high-protein diets, and a propensity to consume packaged or restaurant foods which are typically very high in sodium. What does the patient drink, how much is consumed, and how is fluid intake distributed through the day? Does he or she work in a hot or dry environment (such as a hot factory, outside work in the summer)? Does he or she prepare fresh foods at home or tend to eat convenience foods?
Nurses' dietary interview can occur before or after metabolic testing. Absent metabolic testing, this interview has even greater import as it is the only source of information about dietary habits. Asking patients to keep a 24-hour diet record may help identify patterns of which even the patient was unaware. Sources of dietary sodium can be obvious or insidious. The excess intake of a patient who consumes a bag of microwave popcorn every night is more apparent than the intake of a patient who drinks sports drinks after a daily workout; these are both very high in sodium, but the latter is less often recognized.
If the nurse has at his or her disposal a 24-hour urine study, dietary anomalies may be more specifically exposed and documented. This author views 24-hour urine studies as "vice recognition software;" the numbers show actual urine output, and indicate dietary sodium, protein, and oxalate excess. Patients with low urine volumes may believe their results are incorrect. They may say "I drink all the time!" and yet the output is low. Here the role of dietary counseling is critical; the insightful nurse helps the patient identify volume consumed, sources of insensible loss, and ways to ensure increased urine volume.
Shahla
06.02.2009, 13:33
Продолжение- никак не смогла сократить- настолько доходчиво объясняют. Обратите внимание на то, что Са-содержащие продукты не ограничиваются, а наоборот, рекомендуются.
Dietary Changes to Prevent and Reduce Stone Formation
Increase Fluid Intake
Increasing urine volume can reduce supersaturation, and is widely known to help prevent stone formation. Recommendations for urinary output vary, but there is general agreement that it should exceed two liters per day, while some even encourage urinary outputs in excess of three liters per day (Menon & Resnick, 2002; Sakhaee, Zerwekh, & Pak, 1980). A key point is that the dilution of urine is necessary "24/7," or all day, every day. A patient who voids the recommended two liters a day between the hours of 8 am and 10 pm, but only 300 milliliters during the remaining 10 hours of the day will have saturated urine overnight, with the possibility of precipitation and aggregation during the sleeping hours. Patients must accept the necessity of getting up at least twice at night to urinate, and should consume more water each time they rise to void.
Stress to patients that it is not the quantity of fluid consumed that is important, but rather the fluid voided that should be measured. Patients living in hot or dry conditions, or who exercise and perspire significantly, will need to drink even more liquid to maintain adequate urine output.
Many patients ask what fluids are recommended, and which are prohibited. The simple answer is that water is best. For those with excessive urinary oxalates, black tea should be eliminated because black tea is a high-oxalate beverage. Curhan, Willett, Rimm, Speizer, and Stampfer (1998) found, in a retrospective study of previously non-stone forming women from the Nurses' Health Study, that the type of beverages consumed proved relevant for stone formers. Of the 17 beverages studied, and after correcting for other contributing factors, those who drank one daily 8 ounce glass of grapefruit juice had a 44% increased risk of a stone event in the 8-year period, while the risk was decreased by 8% to 10% for each daily 8 ounce serving of coffee (both caffeinated and non-caffeinated), tea, or wine. A prospective study had similar conclusions for men, additionally showing that beer had a protective effect and apple juice increased the risk of stone events (Curhan, Willett, Rimm, Speigelman, & Stampfer, 1996). Also, a study published by Massey and Sutton (2004) showed a modest positive relationship between caffeine intake and urinary calcium levels in stone formers and non-stone formers, so caffeinated beverages should be limited in stone formers. In summary, stone formers should drink more water and avoid excess caffeine, black tea, and grapefruit and apple juices.
What do these studies mean for patient education? Water is the best beverage for stone formers. It is non-caloric, non-caffeinated, and contains insignificant amounts of solutes. In initial attempts to increase patients' fluid intake, it may be appropriate to advise them to drink whatever they can consume in large quantities. However, warning them of side effects of sugared and caffeinated beverages in large quantities is important. The results discussed above indicate that consumption of alcoholic beverages is unlikely to increase stone risk. Water that tastes good (filtered, reverse osmosis, bottled) may be easier to consume than tap water, so encourage patients to seek a source of good-tasting water. There is no clear agreement on the impact of drinking water's mineral content on lithogenesis; "hard water" may not be problematic for most patients (Menon & Resnick, 2002). Again, water in large quantities should be the focus of prevention. Lemonade is often recommended, as it supplies dietary citrate, a stone inhibitor and pH buffer when excreted later in the urine.
Encourage patients to set consumption goals, carry water with them at all times, and strive for pale urine throughout the day and night. Some patients describe an initial physiologic resistance to increased fluid intake which eases as their bodies and minds learn the new habit of extra fluid intake and output. According to Parks, Goldfischer, and Coe (2003), aims by clinicians to increase patients' urinary volumes often fall short, and follow-up metabolic studies showed an average increase in urine output of only 0.3 liters per 24 hours. This increase was associated with a curious increase in sodium intake. High urine volumes should be the goal of all patients who form stones. In this instance, more is definitely better. Most patients find that after forcing fluids for a couple of months, their bodies crave fluids and their habit is to drink more.
Consume Adequate Calcium
High urine calcium, hypercalciuria, is associated both with formation of kidney stones and with osteoporosis. Sufficient calcium intake is required for the growth and maintenance of the skeleton in children and adults. Reducing urine calcium should be a goal for stone formers, but not via dietary restriction. While reduced dietary calcium can decrease urine calcium (Lemann, 2002), calcium restriction is no longer advisable for patients who form calcium kidney stones as this puts them at risk of bone disease, namely osteoporosis. Recall that bones are in a constant process of resorption and formation; adequate calcium is required for the ongoing rebuilding of bone material.
Several recent studies have shown, in fact, that adequate calcium intake is associated with decreased stone formation. Curhan, Willett, Knight, and Stampfer (2004) found that in previously non-stone forming younger women, higher intake of dietary calcium was related to lower risk of kidney stone formation. Additionally, a 5-year randomized clinical trial of men with a history of calcium oxalate stones found that a normal calcium, decreased sodium, and decreased animal protein diet was more effective for reducing stone events than was a restricted calcium diet (Borghi et al., 2002). So, adequate calcium plus decreased sodium and protein intake had a significantly more protective effect against stones than decreased calcium intake alone.
Why might increased dietary calcium reduce the risk of calcium stone formation? Calcium and oxalate bind in the gut and in the urine to form a nonabsorbable compound. Low dietary calcium permits greater free oxalate to be absorbed in the gut and excreted in the urine, which may be counterproductive for calcium oxalate stone formers. Restricted calcium intake results in increased urinary oxalates, a risk for stone formation (Menon & Resnick, 2002). This is a proposed cause of the association between reduced calcium intake and increased supersaturation of calcium oxalate (Lemann, 2002).
Clearly, strong research evidence now supports adequate calcium intake for patients who form kidney stones. Low-fat dairy products, green leafy vegetables, broccoli, fortified foods, and almonds are excellent sources. Patients should consume enough dietary calcium to meet (but not exceed) the United States Recommended Daily Allowance (RDA) of calcium, which ranges from 1,000 to 1,200 milligrams daily for adults. The recommendations are the same for men and women, but vary by age group (see Table 1 ). Patients should avoid calcium supplements in favor of calcium-rich foods; a patient with intolerance to dairy products may supplement, but should not exceed the RDA for his/her age group.
Limit Dietary Oxalates
Oxalate is found in many foods, but there is considerable variability in the amount, which depends upon where the food is grown. Likewise, individual absorption of oxalate also varies, which makes adequate calcium intake critically important. Nonetheless, oxalate restriction should be attempted. The highest levels of oxalate are found in chocolate, nuts, beans (including soybeans), rhubarb, spinach, beets, and black tea. A thorough oxalate list can be found on the Web site of the Oxalosis and Hyperoxaluria Foundation ([Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи]). This list is exhaustive and may be overwhelming to patients. Stress that reduction of high oxalate foods is the goal for typical stone formers rather than strict avoidance of all oxalate-containing foods (which would be very difficult). Followup 24-hour urine studies will demonstrate the adequacy of patients' restriction.
Though only 10% to 20% of urinary oxalates come from dietary sources (Morton, Iliescu, & Wilson, 2002), dietary reduction is commonly advised for calcium oxalate stone formers. It has been suggested that because there is much less oxalate in the urine than calcium in the urine, urinary oxalate concentration is much more critical to the formation of calcium oxalate crystals than is the urinary calcium concentration; reducing urine oxalates may have a more powerful effect on stone formation than can reduction of urine calcium (Morton et al., 2002). Patients with calcium oxalate stones, particularly those with documented hyperoxaluria, should avoid foods high in oxalates. Vitamin C is a precursor to endogenous production of oxalates, so some clinicians recommend avoiding mega-doses of vitamin C. The rare genetic condition of primary hyperoxaluria is only slightly impacted by dietary reduction, and causes serious medical problems besides kidney stones.
Shahla
06.02.2009, 13:33
Limit Sodium Intake
Because calcium and sodium compete for reabsorption in the renal tubules, excess sodium intake and consequent excretion result in loss of calcium in the urine. High-sodium diets are associated with greater calcium excretion in the urine (Lemann, 2002). Metabolic studies often reveal exceptionally high urine calcium over 24 hours, related to patients' exceptionally high sodium excretion. Patients may deny salt intake, stating, "I never salt my food!" They quite likely are ignorant of hidden sodium sources in the diet. Sodium is a common preservative in canned and frozen foods, and is endemic in restaurant foods. Instruction on careful inspection of food labels and wise food choices helps patients identify and reduce sodium in their diets.
A notable dietary "ah-ha!" was the admission by one patient that, on the day of 24-hour urine testing, she ate a full jar of pickles to reduce stress, and then drank the brine; needless to say, her urine sodium was very high on the day of her stress mitigation.
The role of the nurse or dietician in shedding light on sources of sodium cannot be underestimated. Repeated, persistent inquiry into dietary habits may be necessary. The goal of therapy should be a "no added salt diet," or the equivalent of 2,000 mg per day or less of dietary sodium. Reduction of dietary sodium is difficult and disappointing to patients. They may believe they have made significant reductions and sacrifices, while their urine sodium remains high. Consultation with a registered dietician may help the patient achieve the specific goal of a sodium intake of 2,000 milligrams or less per day.
Limit Animal Protein
The effect of excess animal protein (purine) is most obvious for the uric acid stone former. Uric acid, a byproduct of purine metabolism, is excreted in large quantities in the urine. Excess protein creates urine with high total urine uric acid, potentially high supersaturation of urine uric acid, and a low pH, necessary for formation of uric acid stones. There is no inhibitor of uric acid crystal formation (Menon & Resnick, 2002), so dietary measures focus on reducing uric acid and increasing urine volume. Reduction of animal protein to 12 ounces per day for adults is recommended. This is plenty to meet the dietary needs of most Americans, many of whom typically consume several more ounces of animal protein daily than is recommended. Protein from plant sources (beans, legumes, etc.) can be substituted as a dietary alternative without negative consequences. Calcium oxalate stone formers reducing their animal protein should note the oxalate content of substitute proteins.
The role of excess protein in promoting calcium stone formation is less obvious, but equally important. High dietary protein is associated with increased urinary calcium. Thus, there is a link between meat consumption and both uric acid and calcium stone formation. In fact, vegetarians form stones at one-third the rate of those eating a mixed diet (Lemann, 2002). A study of 18 hypercalciuric stone formers found that a 15-day protein restriction had many positive effects on urinary markers of stone risk. Namely, significant decreases were seen in urine calcium, urine uric acid, urine phosphate, and urine oxalate. And, for unclear reasons, a beneficial increase in urinary citrate was observed (Giannini et al., 1999). Citrate is a known inhibitor of calcium oxalate crystal formation and also increases pH, which can prevent uric acid stones. Clearly, the benefits of protein restriction for stone formers are many.
Weight Loss
A relationship between weight, body mass index and risk of calcium oxalate stone formation was established in a retrospective study of health professionals. Curhan and colleagues (1998) found that "the prevalence of stone disease history and the incidence of stone disease were directly associated with weight and body mass index. However, the magnitude of the associations was consistently greater among women" (p. 1645). The value of weight loss for stone prevention has not been proven, but given the benefits of weight loss for general health, it is certainly worth mentioning to overweight patients who form stones.
Educational Resources
There are excellent resources on the Internet for patients seeking nutritional information. One stellar example is NutritionData ([Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи]). Here patients can search by general food category, like "pickle," to view the standard sodium content, as well as a plethora of additional information regarding vitamin and mineral content, calories, suggested healthier substitutes, and even the individual amino acid compositions of each protein. The site also provides detailed information about thousands of specific brand items from grocery and fast food restaurants. Under "Tools," patients can search within food categories like "dairy products" for choices highest in calcium and lowest in sodium. This site is complex and may be overwhelming to patients without good computer and Web skills, but is extraordinarily comprehensive; unfortunately, this site does not list oxalate content. For that purpose, refer patients to [Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи]
For a simple list of high-oxalate foods, visit [Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи]