Доброго времени суток!
За последнее время, ознакомился с огромным колличеством разноречивого материала по поводу алкоголя и не могу свести все в единую мировоззренческую картину... помогите ;)
С одной стороны, агглютация эритроцитов приводит к микро-тромбозам, которые, в т.ч., разрушают мозг и сердце; есть данные о падении творческих способностей;
С другой стороны, есть исследования нелинейных связей между употреблением алкоголя и когнитивными функциями мозга; а некоторые врачи рекомендуют пить алкоголь больным сердечно-сосудистыми заболеваниями.
Расставьте точки над "i", пожалуйста! :cool:
Dr.Vad
05.08.2005, 12:27
Более подробно здесь:
AHA Science Advisory: Wine and your heart: a science advisory for healthcare professionals from the Nutrition Committee, Council on Epidemiology and Prevention, and Council on Cardiovascular Nursing of the American Heart Association.
Circulation. 2001 Jan 23;103(3):472-5.
Полный текст
[Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи]
Наиболее интересные фрагменты (в ответ на Ваши вопросы):
Overall, light to moderate consumption of any type of alcohol-containing beverage (up to 60 mL of alcohol per day), appears to reduce platelet aggregation and thereby provides an antithrombotic benefit similar to that of aspirin.
There are more than 60 prospective studies that suggest an inverse relation between moderate alcoholic beverage consumption and CHD. A consistent coronary protective effect has been observed for consumption of 1 to 2 drinks per day of an alcohol-containing beverage; however, higher intakes are associated with increased total mortality.
The proposed health benefits of alcohol consumption must be evaluated against the adverse effects of alcohol consumption, which include fetal alcohol syndrome, cardiomyopathy, hypertension, hemorrhagic stroke, cardiac arrhythmia, and sudden death. Most of these adverse effects are associated with long-term alcohol consumption with chronic intake of >3 servings of alcoholic beverages per day. Acute alcohol consumption may also have effects on the cardiovascular system that are primarily related to the negative inotropic and proarrhythmic effects of alcohol.
еще тезисы из одного обзора (выделено мной):
Rev Cardiovasc Med. 2002 Winter;3(1):7-13.
Alcohol, heart disease, and mortality: a review.
Vogel RA.
Division of Cardiology, University of Maryland School of Medicine, Baltimore, MD, USA.
Observational data suggest that moderate alcohol consumption is associated with reduced all-cause mortality compared with that associated with either abstinence or heavy drinking. Alcohol consumption reduces cardiovascular disease risk primarily by increasing production of high-density lipoprotein cholesterol, and possibly by increasing plasminogen, tissue plasminogen activator, and endothelial function, and decreasing platelet aggregability, fibrinogen, and lipoprotein(a). Red wine, containing antioxidants, has been purported to be especially cardioprotective. However, red wine consumption is not associated with reduced all-cause mortality in European countries, and American studies have found no relationship between the type of alcohol consumed and cardiovascular risk. Alcohol appears to be more cardioprotective if consumed with meals (possibly owing to protection against postprandial endothelial protection) and in moderation daily (as opposed to binge drinking). Despite the wealth of observational data, it is not absolutely clear that alcohol reduces cardiovascular risk, because no randomized controlled trials have been performed. Alcohol should never be recommended to patients to reduce cardiovascular risk as a substitute for the well-proven alternatives of appropriate diet, exercise, and drugs. Alcohol remains the number three cause of preventable premature death in this country, and the risk of alcohol habituation, abuse, and adverse effects must be considered in any patient counseling.
Тэнгер
08.08.2005, 10:57
Спасибо за очень полезную ссылку, Вадим Валерьевич! Но, признаться, кое что осталось непонятным:
Overall, light to moderate consumption of any type of alcohol-containing beverage (up to 60 mL of alcohol per day), appears to reduce platelet aggregation and thereby provides an antithrombotic benefit similar to that of aspirin.
60 мл. чего? Абсолютного алкоголя?! :confused: Это же 21,9 л. алкоголя в год!
P.S. Можно узнать: все медики признают то, что алкоголь приводит к агглютации эритроцитов? или есть какие-то другие позиции по этому поводу?
Dr.Vad
08.08.2005, 13:09
Те агглютинирующие конcентрации никогда не достигаются в крови при умеренном приеме.
Да, до 60 мл в пересчете на абсолютный 100% этил. спирт (это всего 150 мл водки).
Кстати, наилучшие показатели выживаемости при приеме 12-24 мл абс. алкоголя, а 30-60 мл - примерно соответствует тем, кто никогда не принимает (абсол. трезвенники).
Тэнгер
09.08.2005, 13:13
Те агглютинирующие конcентрации никогда не достигаются в крови при умеренном приеме.
Да, до 60 мл в пересчете на абсолютный 100% этил. спирт (это всего 150 мл водки).
Кстати, наилучшие показатели выживаемости при приеме 12-24 мл абс. алкоголя, а 30-60 мл - примерно соответствует тем, кто никогда не принимает (абсол. трезвенники).
Какая же концентрация требуется для начала процесса агглютинации?
P.S. Я почему так удивился 21 л. абсолютного алкоголя - в докладе ВОЗ за 1975 г. указано, что потребление алкоголя более 11 л. в год на человека приводит к превышению смертности над рождаемостью...
Dr.Vad
09.08.2005, 13:36
По эритро-агглютинации мне работы не попадались, по поводу количества алкоголя и смертности еще одна полнотекст. работа (последняя диаграмма и сниженная смертность между 9 и 34 г абс. алкоголя)
[Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи]
Int J Epidemiol. 2001 Aug;30(4):724-9.
Alcohol and coronary heart disease.
Marmot MG.